EIP

Verduurzaming van de boomkwekerijsector door middel van AI-ziektedetectie door sensordata uit zelfrijdende sensorwagen en de toepassing van biostimulanten. Binnen dit traject werken we samen met Nederlandse partijen waar de focus ligt op het ontwikkelen van AI-ziektedetectie op een autonoom voertuig.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van een autonoom rijdende sensorwagen met geavanceerde AI-beeldherkenning voor de vroege detectie en preventie van ziekten zoals meeldauw en valse meeldauw, met de rozenteelt als initiƫle testomgeving. De toepassing zal worden gecombineerd met de ontwikkeling van het preventief inzetten van biostimulanten ter vervanging van chemische gewasbescherming wat zal leiden tot een breed inzetbaar product binnen de landbouwsector.

Met de pilot in de boomkwekerijsector wordt een significant en dringend probleem aangepakt, waarbij de impact van de innovatie hoog en een sterke bijdrage levert aan de verduurzaming van de landbouwsector door het verminderen van chemische gewasbescherming middels een holistische aanpak.

Projectpartners

Jaar 1

Het eerste jaar zal in het thema staan van data verzamelen. Middels een cart zullen er camera beelden verzameld worden. Met deze beelden zal de AI getraind worden om meeldauw te leren te herkennen.

Jaar 2

Er zal een sensorwagen worden gebouwd die autonoom over het veld kan rijden. In het tweede jaar zal de robot voor het eerst door de laxa-zaailingen gaan rijden. De robot zal verder ontwikkeld worden.

Jaar 3

De sensorwagen zal autonoom beelden verzamelen meeldauw in een vroeg stadium kunnen detecteren. Hierna kan er door middel van de toepassing van biostimulanten de schade door meeldauw in de laxa-zaailingen beperkt worden.

Eerstvolgende activiteit:

Volg ons op social media